Румънският премиер Виктор Понта разсея британските опасения, че много румънски граждани ще се насочат към Великобритания, съобщи Тhe Times.

Понта изтъкна, че увеличаващите се заплати и подобряване на трудовия пазар са перспективи, които означават, че румънците няма да се втурнат към Великобритания, след като ограниченията на ЕС за румънци паднат през януари 2014 година.

Великобритания може да бъде сигурна. Румъния се нуждае от работници. Те ще бъдат заети с развиването на тяхната собствена страна", добави румънският премиер.

По думите му Румъния „не може да бъде толкова зле" щом принц Чарлз симпатизира на страната. Наследникът на британския престол притежава две ваканционни жилища в Румъния, едното от тях е къща за гости. Чарлз също така твърди, че е далечен роднина на Влад Цепеш - румънски военачалник от 15 век, който е вдъхновил Брам Стокър за романа „Дракула" от 1897 година.

Понта изтъкна, че Румъния с удоволствие ще приеме британци на гости в балканската страна.

Премиерът на Румъния изтъкна, че е „доста смутен" от информацията в крайнодесните британски таблоиди, че хиляди бедни румънци и българи планират да се преместят във Великобритания следващата година.

Румъния и България се присъединиха в ЕС през 2007 година, но британците и няколко европейски страни приеха ограничения за трудовите си пазара до януари 2014 година, припомня The Time.

Повече от 3 милиона румънци са напуснали страната от 2007 година, като повечето са в Италия и Испания, подчерта той.

Ако имиграционният процес продължи, което е малко вероятно, то той няма да е насочен към Великобритания", изтъкна той.

Според него една от основните амбиции на неговото управление, което започна през май, е „да престане Румъния да бъде имиграционна страна".