До 2030 г. Русия ще намали вредните емисии в атмосферата до 70% в сравнение с 1990 г. Това обяви руският президент Владимир Путин на Световната конференция по климатичните промени в Париж.  

По думите на Путин, към тази цел Русия ще се стреми чрез революционни енергоспестяващи решения, включително и чрез нови нанотехнологии. Той даде пример, че в страната е разработена технология, основана на въглеродни нанотръби, която, по преценка на експертите, може да понижи емисиите на въглероден диоксид до 2030 г. с 160-180 млн. тона.

Според него в бъдещото споразумение, което се очаква да бъде постигнато на конференцията, трябва да бъде отчетена важната роля на горите като основни "абсорбатори" на парникови газове. Това е особено важно за Русия, която притежава огромни горски ресурси и прави много за опазването на "белите дробове" на планетата, подчерта той. 

Путин обърна внимание, че голямо значение за съкращаването на вредните емисии имат развиващите се страни, и затова Русия възнамерява да им оказва финансова и друга подкрепа чрез механизмите на ООН. 

Руският държавен глава потвърди също така предложението си за провеждане на научен форум по проблемите на климата и природните ресурси под егидата на световната организация. На него трябва да бъдат обсъдени не само климатичните промени, но и изчерпването на природните ресурси, както и влошаването на жизнената среда на човека.