Русия изпраща модерна зенитно-ракетна система С-400 във военновъздушната база “Хмеймим” в Сирия. Това разкри военният министър на руската държава Сергей Шойгу, цитиран от руски медии и „Франс прес”.

„Противовъздушна ракетна система С-400 ще бъде разположена във военновъздушната база „Хмеймим”, подчерта той.

Руският крайцер „Москва”, който е морският аналог на С-300, зае позиция до Латакия, заяви още Шойгу. По думите му той може да унищожи всякакви потенциални заплахи във въздуха.

Анкара защитава „Ислямска държава”, обяви Медведев
Още...

Припомняме, Москва предприе редица военни мерки след свалянето на руски бомбардировач Су-24 от турски изтребител Ф-16 до турско-сирийската граница вчера. Единият от пилотите загина при инцидента, а вторият е спасен и се намира в безопасност в руската база в Сирия.

Генералният щаб на Русия обяви вчера, че спира военното сътрудничество с Турция и че отсега нататък руските бомбардировачи ще бъдат придружавани от изтребители. Освен това Москва се закани да разположи кръстосвачи до крайбрежието на Латакия.

С-400 е най-модерната руска система за противовъздушна отбрана. Тя е модерна версия на С-300, създадена от „Алмаз-Антей”. Системата се използва срещу ракети със среден и голям обсег на действие, а също така може да поразява самолети на разстояние до 400 километра. С-400 е способен да поразява тактически и стратегически самолети, а също така балистични и крилати ракети. Системата включва радари, ракетни установки и командни центрове, които се управляват от руски военнослужещи.

В базата „Хмеймим” Русия има изтребители Су-27СМ и Су-30, тактически бомбардировачи С-34 и С-24, които участват във въздушната кампания срещу „Ислямска държава”.

По-рано днес руският посланик във Франция Александър Орлов заяви, че Русия е готова да създаде съвместен команден център с Франция, САЩ и Турция за удари срещу „Ислямска държава”.

След свалянето на руския самолет, ние не можем да изключим да се случат други инциденти, каза от своя страна руският лидер Владимир Путин.

„Ако се случи, ние ще трябва да реагираме по някакъв начин. Нашите граждани в Турция могат да бъдат изправени пред опасност, на което трябва да отговори външното министерство”, изтъкна той.

Според него сегашното турско правителство води страната към ислямизация.

Русия ще разглежда инцидента със Су-24 много сериозно и ще използва всички налични средства за засилване на сигурността, каза той.

Путин подписа декрет за награждаване на трима руски войници заради сирийската операция. Двама от тях получават наградата посмъртно.

Руският президент награждава двамата загинали руски офицери вчера в Сирия и руският капитан, който оцеля.

Снимка 210326