Русия бомбардира в Сирия за трети ден в петък, като основно поразява райони, контролирани от различни от „Ислямска държава" ислямистки групировки, в противоречие на собствените ѝ твърдения, че удря по цели на халифата, отбелязва „Ройтерс".

Вашингтон, който води своя собствена въздушна кампания срещу „Ислямска държава", заяви, че Москва използва кампанията като предлог да удря други групировки, противопоставящи се на съюзника на Русия, сирийския президент Башар ал Асад.

Някои от групировките, които бяха ударени, са подкрепяни от страни, които се противопоставят и на Асад, и на „Ислямска държава", включително и една групировка, Свободната сирийска армия, чиито членове биват обучавани от ЦРУ.

Москва заяви в петък, че при последните си атаки са поразили 12 цели на „Ислямска държава", но повечето от районите, за които руснаците твърдят, че са ударили, се намират в части от страната, където „Ислямска държава" има малко или никакво влияние.

Руското военно министерство обяви, че военни самолети Су-34, Су-24М и Су-25 са извършили 18 удара, описвайки цели в Западна и Северна Сирия, включително команден пункт и комуникационен център в провинция Алепо, полеви лагер в Идлиб и команден пункт в Хама.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, който наблюдава конфликта с мрежа от източници на място, заяви, че „Ислямска държава" няма присъствие в западните и северните области, където руснаците са ударили.

Ръководителят на центъра Рами Абдулрахман обяви, че една от целите, ударени при последните руски въздушни удари, град Дар Таза в северозападната провинция Алепо, е контролиран от редица екстремистки групировки, включително свързаният с „Ал Кайда" „Фронт ал Нусра".

Русия обаче също така е поразила области, контролирани от „Ислямска държава" в малък брой атаки в източната част на Сирия, при които са убити 12 джихадисти близо до Ракка, а самолети, смятани за руски, също така са ударили контролирания от „Ислямска държава" град Карятейн.