Русия ще достави на Сирия огнестрелни оръжия, гранатомети и бронетранспортьори, пише в. "Комерсант", позовавайки се на източници в областта на военно-техническото сътрудничество с чужди държави.

Според източник, "в момента е в ход или пред завършване доставка в Сирия на няколко партиди от стрелкови оръжия, гранатомети, бронетранспортьори БТР-82А, военни камиони" Урал "и други оръжия, необходими за провеждането на местни военни действия и прехвърлянето на персонала на сирийската армия" .

Генералният секретар на НАТО Столтенберг изказа своето безпокойство от военното присъствие на Русия в Сирия. Още...

Източници посочват, че доставката е "в съответствие с международното право и в рамките на съществуващите договори" между правителствата на Русия и Сирия.

В доклада се казва, че някои от тези споразумения се реализират за сметка на парите, заделени от Дамаск за закупуване на системи за противовъздушна отбрана С-300ПМУ-2. Сделката обаче не беше осъществена от Москва след консултации с израелските власти.

По-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия доставя на Сирия, оръжия и военно оборудване по договор и в съответствие с правилата на международното право. Мария Захарова призна, че руски военни специалисти се намират в Сирия като консултанти за усвояването на военната техника.