Руски военноморски кораби провеждат противовъздушни учения в района на Английския канал (Ламанш), съобщават руски медии, позовавайки се на военното министерство на страната.

Отряд от кораби на Северния флот, водени от големия ескадрен миноносец (есминец) „Североморск", навлезе в Ламанша, съобщи началникът на пресслужбата на флота капитан I-ви ранг Вадим Серга.

Той уточни, че руските кораби ще преминат през канала и ще се насочат към североизточната част на Атлантическия океан.

По думите му в този район корабите ще изпълнят комплекс от учебно-боеви упражнения за противовъздушна отбрана и борба с вражески подводници, също така съвместни действия по прехвърляне на течни и твърди товари в движение съвместно с танкера „Дубна" и оказване на помощ в условия на авария на кораб, което ще се осъществи съвместно с буксира СБ-406.

По-рано руски моряци на „Североморск" проведоха учения в Бискайския залив. Корабът напусна основната база на Северния флот на 20 ноември 2014 година. Оттогава е изминал над 18 300 мили.

Междувременно от военното министерство на Великобритания потвърдиха, че три руски кораба преминават през Английския канал и са наблюдавани от кораба HMS Argyll. От ведомството уточняват, че „не се вижда да се провеждат военни учения".