Украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че няма съмнение, че пътническият самолет MH17 на „Малайзийските авиолинии" е бил свален от руски специални части над Източна Украйна, защото „пияните сепаратисти" не мога да работят с такава оръжейна система, цитиран от Ройтерс.

Яценюк коментира темата малко преди Холандския съвет за безопасност да публикува финалния доклад за причините, довели до падането на самолет MH17 в Украйна на 17 юли 2014 година.

В дългоочаквания доклад се казва, че самолетът е свален от създадена в Русия оръжейна система „Бук", но не се посочва кой е стрелял по самолета. Също така в доклада се отбелязва, че катастрофата е в резултат на детониране на бойна глава на един метър от лявата страна на пилотската кабина. При инцидента загинаха всички 298 души на борда, повечето холандци.

По-рано през деня пък Русия представи своя позиция за случилото се.

По наше мнение атаката е извършена от територия, контролирана от руски бойци и няма съмнение, че пияните сепаратисти не могат да управляват системи „Бук" и това означава, че тези системи са били управлявани само от професионални руски войници, каза Яценюк на среща на правителството.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко е провел телефонен разговор с холандския премиер Марк Рюте.

От прессекретарята на държавния глава се съобщава, че той е поднесъл съболезнования на семействата на загиналите.

Порошенко е подчертал, че публикуването на техническото разследване е важна стъпка към изправяне на виновниците пред правосъдието.

Двамата лидери са обсъдили също така съвместни действия как да подведат под отговорност виновните за инцидента.

Те са се съгласили, че крайното решение за такъв механизъм трябва да бъде одобрено на базата на резултатите от наказателното разследване, провеждано съвместно от Украйна, Холандия, Австралия, Малайзия и Белгия.

Иначе отделно Рюте призова Русия напълно да сътрудничи на разследването.