Руската Държавна дума одобри с голямо мнозинство закон, който позволява на правителството да изпраща войници за участие в чуждестранни конфликти, без да обявява официално война, предаде Риа Новости.

Законопроектът бе предложен от Медведев през август след първата годишнина от войната с Грузия.

Той предвижда възможност руски войски да бъдат използвани навсякъде по света, за да отвръщат на атаки срещу руските военни формирования и други войски извън страната, да отвръщат или да предотвратяват въоръжени атаки срещу други държави, поискали от Русия военна намеса, да защитават руските граждани извън страната от въоръжени нападения.

Според досегашните закони, да се разположи войска на територията на друга държава може само с позволението на Съвета на Федерацията.

Решението за оперативното използване на въоръжените сили се взима от президента РФ. Числеността на военните формира, района на тяхното на действие и задачите с които ще се заемат там се определя също от държавния глава.

Зам.- председателят на Държавната дума коментира, че поправката за закона за отбраната ще осигури безопасността  на руските граждани не само на територията на Русия, но и зад граница в съответствие с нормите на международно право.

Той подчертава че в закона ясно е записано, че военните формирования ще бъдат използвани в задгранични мисии в строго съответствие  с общопризнатите  принципи и норми на международното право, както и спазвайки международните договори сключени от Руската федерация.