Русия е преустановила участието си в международните военноморски учения „BlackSeaFor” в отговор на свалянето руския бомбардировач Су-24М от страна на Турция на турско-сирийската граница.
Това е обявил председателят на Комисията по отбрана към Държавната Дума на Русия Владимир Комоедов, цитиран от ТАСС.

„В съответствие с решението на руското военно министерство за прекратяване на военните контакти с Турция, участието на нашия Черноморски флот в ученията BlackSeaFor беше преустановено”, заявил Комоедов, който е бивш командир на руския Черноморски флот.

„Също така представителят на руските военноморски сили, отговарящ за координацията между Черноморския флот и турските военноморски сили беше отзован от Турция”, уточни Комоедов и добави: „Той се завърна в вкъщи.”

Руският военен аташе за отбрана и аташето на сухопътните сили също могат да бъдат отзовани от Турция, разкри още руският депутат.

Припомняме, турски изтребител Ф-16 свали руски бомбардировач Су-24М във вторник. Анкара твърди, че Су-24 е нарушил турското въздушно пространство в района на границата със Сирия.  

От руското военно министерство твърдят, че бомбардировачът Су-24 не е навлизал в турското въздушно пространство и е нямало никакво нарушение на турското небе.