САЩ ще продължат политическия си курс на избирателно сътрудничество с Русия, там, където нашите интереси съвпадат. Това изтъкна помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд в интервю за ТАСС.

"Ние нямаме намерение да променяме основните принципи и правила на международната система и Устава на ООН, когато те не отговарят на интересите на Русия. Но точно по същия начин ще продължим да работим заедно в онези области, в които можем, и тогава, когато можем", коментира в отговор на думи на Сергей Лавров американската дипломатка, отговаряща за Европа и Евразия в Държавния департамент.

Припомняме, по думите на руския външен министър от САЩ постъпвали сигнали за желание да бъдат възстановени някои канали на двустранното сътрудничество, които бяха затворени заради напрежението между Москва и Вашингтон.

Нюланд обаче отбеляза, че между президентите на двете страни Барак Обама и Владимир Путин от доста време вече не е имало пряк личен контакт очи в очи.

Американската дипломатка съобщи също, че САЩ не планират в обозримо бъдеще подновяване на работата на руско-американската президентска комисия, която бе замразена през пролетта на миналата година по инициатива на Вашингтон заради рязкото изостряне на двустранните отношения, предизвикано от кризата в Украйна. Тази комисия бе създадена през юли 2009 г. с цел да съдейства за развитието на двустранното сътрудничество в най-различни сфери.