Северна Корея е манипулирала снимките с изстрелването на ракета от подводница, заяви висш американски военен, цитиран от Ройтерс. Според него манипулацията е извършена от държавни пропагандатори и на КНДР ще й отнеме много години да развие такава технология.

Припомняме, комунистическата държава се похвали на 9 май, че успешно е тествала балистична ракета от подводница. По-рано днес Пхенян също се похвали, че вече може да поставя ядрен заряд върху ракета, което също се приема скептично от експертите.

Нужни са „много години" на КНДР да създаде балистични ракети, базирани на подводници, каза американският адмирал Джеймс Уинфелд по време на събитие на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Позицията на заместник-председателя на Обединените щабове на въоръжените сили на САЩ се подкрепя от германските инженери Маркус Шилер и Робърт Шмукер от Schmucker Technologie.

Действащите в Мюнхен експерти смятат, че снимките от изстрелването са „сериозно преправени", включително отражението на пламъка от ракетата във водата, което не съответства на самата ракета.

Според тях такива имитации са били представяни и на военни паради през 2012 и 2013 година. Те подкрепят анализите на сайтовете 38north и armscontrolwonk, че ракетата е изстреляна от специално изградена подводна баржа, а не от подводница.

Обаче Южна Корея продължава да поддържа позицията си, че снимките са автентични и че е изстреляна ракета от подводница.