САЩ одобриха първата си политика да продават военни безпилотни самолети на съюзници, обяви Държавният департамент на САЩ, съобщава „Блумбърг".

Ръководните принципи включват процедури за износ на военни и с търговска цел безпилотни самолети, които според департамента ще оценяват на „базата на случай по случай".

САЩ са ангажирани да се спазват строги стандарти при продажба, трансфер и последвало използване на американски военни безпилотни самолети", уверяват от департамента.

Докато нараства международният интерес към използването на безпилотни самолети, някои страни и групи за защита на човешките права критикуват САЩ за увеличеното им използване като оръжие по време на управлението на президента Барак Обама, довело до цивилни жертви.

Департаментът допълва, че САЩ се задължават продажбите, трансферът и последвалото използване на американски безпилотни самолети да бъде отговорно и в съответствие с американската национална сигурност и външнополитическите интереси, включително икономическата сигурност, също с американските ценности и международните стандарти.

САЩ предимно ще изнасят безпилотните самолети Predator, Reaper и Global Hawk.

През уикенда Федералната администрация за авиация разреши на бизнеса в САЩ да използва малки безпилотни самолети, но при стриктни правила.