САЩ, Русия и Китай са най-военизираните държави в света, пише РИА Новости, позовавайки се на изследване, направено от GFP. Отчитат се над 50 фактора, включително количеството на бойна техника, мащаба на инфраструктурата.

Разликата между САЩ, която е първенец, и следващите я Русия и Китай е минимилна. Лидерството на Щатите е силно обезпечено, отчитат авторите на проучването.

На първо място в списъка, както и м.г., са въоръжените сили на САЩ. Ключовият фактор за лидерството е размера на военния бюджет, който превишава аналогичните показатели на Русия и Китай. Независимо от съкращението на бюджета на Пентагона с 612 щ.д. до 577 млрд. щ.д. световното лидерство е тяхно.

Пекин харчи за отбрана много повече, в сравнение с Москва, но авторите на изследването - GFP оценяват превъзходството на военния потенциал на Русия като по-голямо и на базата на военната техника, например танковете - 15 398 срещу 9 150.

Четвъртата позиция в рейтинга е на Индия, която е член на БРИКС (икономическата група, в която са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка).

От европейските страни Великобритания е на пето място, а към десятката отиват Франция, Германия и Турция.

Методологията отчита над 50 фактора, сред които са разходите за отбрана, мощността на военно-въздушните и морските сили. Изследването включва и обема на добитите природни ресурси и логистичните особености на страните, например, броя на морските пристанища и действащите летища, както и дължината на пътищата. Важна роля в сметките играят и гражданските ресурси.

В класацията не участва ядрения потенциал на държавите, а така също и характера на военното и политическото лидерство на оценяваните страни.