Южна Корея успешно тества изградена от нея балистична ракета, която може да порази всяка мишена на територията на Северна Корея, съобщи официален представител, цитиран от АП.

Ракетата, която се смята, че е с обсег на действие повече от 500 километра, е изстреляна от площадка в южната част на страната, обяви представителят на военното министерство. От прессекретарята на президента подчертаха, че държавният глава Парк Гън-хе е наблюдавала изпитанието.

От същата площадка Южна Корея тества друга ракета, която може да сваля вражеска балистична ракета, добави военният представител.

Няма коментар от Северна Корея към момента, отбелязва АП.

През 2012 година Сеул сключи споразумение с Вашингтон, което позволява на Южна Корея да притежава ракети с по-голям обсег на действие (до 800 км), за да може да се справи с ядрените и ракетни заплахи на Северна Корея. Споразумение от 2001 година между двете държави позволяваше около 300 километра обсег на действие заради опасения от оръжейна надпревара в региона.

Наскоро Пхенян тества балистична ракета от подводница. Чуждестранни анализатори са скептични относно достоверността на информацията.