Правителството на Люксембург подаде оставка заради шпионски и корупционен скандал, който разтърси малката страна, известна с богатите си банкери, а не с политически интриги, съобщи Ройтерс.

Жан-Клод Юнкер, премиер на страната от 1995 и бивш шеф на Еврогрупата ( от 2005 до 2013 г.), е предложил оставката си на Великия Херцог на Люксембург Хенри, който е свързан с шпионски скандал.

Правителството беше принудено да подаде оставка, след като коалиционни партньори оттеглиха подкрепата си заради провала на Юнкер да обуздае службата за сигурност, излязла извън контрол. Бившият шеф на Еврогрупата предложи да се проведат избори през октомври - седем месеца преди заплануваните.

Катализатор за оставката е парламентарно разследване, публикувано миналата седмица. От него става ясно, че разузнаването на страната незаконно е подслушвало политици и други обществени лица, които са получавали пари и са закупували автомобили за лично ползване като в замяна са предоставяли достъп до влиятелни хора.

Като момент от шпионски роман, бившият шеф на разузнаването Марко Миле е записал разговор с Юнкер от 2008 година, използвайки микрофон в часовника си.

Миле заявил пред Юнкер, че има надеждна информация, че Великият Херцог е в контакт с британските тайни служби, според издание. От офиса на херцога опровергават твърденията.