Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че очаква „задълбочен обмен на мнения" по време на срещата си с американския държавен глава Барак Обама във Вашингтон следващата седмица, съобщава Ройтерс.

Първата официална държавна визита на Си в САЩ е внимателно следена за признаци, че двете най-големи икономики в света могат да преодолеят различията и да си сътрудничат за разрешаване на глобални проблеми.

Едни от основните източници на напрежение са свързани с обвиненията на Вашингтон към Пекин, че извършва хакерски атаки срещу американски интереси и напрежението в Южнокитайско море.

Китайският президент поясни, че очаква да обсъди с Обама „основни проблеми, които засягат двете страни", но не спомена конкретно в обръщение на бизнес диалог САЩ-Китай.

„Разглеждам това посещение като много важно и очаквам при тази визита задълбочен обмен на мнения с президента Обама", каза Си и добави, че също очаква да се срещне и с американски граждани.

„Също така се надявам и вярвам, че с нашите съвместни усилия моето посещение ще помогне за задълбочаване на разбирателството и приятелството между нашите два народа и да се постигне ново развитие", добави той.

Си и Обама ще се срещнат във Вашингтон на 25 септември. Китайският държавен глава също ще посети Сиатъл и Ню Йорк, където ще изнесе реч на ежегодната сесия на Общото събрание на ООН.

Двамата лидери се очакват да обсъдят търговията, ядрената програма на Северна Корея, Иран и други въпроси.

Не се очаква пробив по проблемни въпроси като хакерските атаки и действията на Пекин в Южнокитайско море.

Си се срещна с Обама по време на неофициално посещение в Калифорния през 2013 година.