Европейски и арабски  социалдемократи се събраха днес в Ливан, където бежанската криза се усеща особено остро, съобщиха от ПЕС.

Броени дни преди срещата на високо равнище в Малта, лидерите посетиха арабската страна, за да получат непосредствени впечатления от последиците от сирийския конфликт, които рефлектират в Ливан, както и да обсъдят дългосрочни решения.
Страната вече прие над милион бежанци от Сирия.

Конференцията в Ливан е част от по.-мащабен процес в социалдемократическото семейство - да се изработи всеобхватна стратегия с широка подкрепа за намиране на изход от бежанската криза.

„Да срещнем хора, които бягат от войната и терора, да чуем техните истории - това ни изправи пред грубата реалност и ни смути." - заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев, след като посети местен бежански лагер.

Той отбеляза, че непосредствените впечатления на място дават представа за „плашещия" размер на кризата и че ситуацията в съседните на Сирия страни е несравнима с тази в Европа.

„Следователно ние трябва ад насочим усилията си за подпомагане на тези, които са отворили сърцата си и са предоставили земята на страните си за бежанци от Сирия - техните непосредствени съседи." - допълни лидерът на ПЕС.

„ЕС има огромна роля в работата с нашите арабски партньори, насочена към грижата за бежанците. Приемаме тази отговорност изключително сериозно. Тук сме, за да покажем, че истински сме ангажирани с региона. Тук сме, за да работим заедно с нашите партньори в арабския свят, с ООН и с гражданското общество, за да намерим хуманни, устойчиви решения за изход от кризата. Като начало искаме да се уверим, че предвидените средства са отпуснати незабавно на приемащите и транзитните страни, които се нуждаят от това подпомагане. Но сега повече от всякога е необходимо да насочим подкрепата си така, че да има осезаеми резултати по отношение на въздействието върху  корените на конфликтите - ликвидирането на бедността, икономическия растеж, създаването на работни места, укрепването на демокрацията и законността, насърчаване на устойчивото развитие." - коментира Сергей Станишев.