НАТО за пореден път заявява солидарността си с Турция и подкрепата за териториалната й цялост.

Това стана ясно от изявлението на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг след извънредната среща на страните от алианса, свикана по искане на Турция заради поредното нарушаване от турското въздушно пространство от руски самолет, при което беше свален Су-24 от военновъздушните сили на Русия.

Столтенберг подчерта, за изхода от създалата се ситуация са много важни дипломацията и деескалацията, предадоха информационните агенции.

Много внимателно ще следим развитието на събитията по югоизточните граници на НАТО. С нетърпение очаквам по-нататъшните контакти между Анкара и Москва. Призовавам към спокойствие и деескалация.” – коментира генералният секретар на НАТО.

По думите му, Турция е информирала съюзниците си от алианса за сваления руски бомбардировач, който наруши турското въздушно пространство.

„Неведнъж съм изразявал безпокойството си във връзка с последиците от военните действия на Русия до границите на НАТО. Това показва колко е важно наличието на договорености и тяхното спазване, за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще.” – допълни Столтенберг.

Той отново коментира и желаната посока за развитие на отношенията с руската страна.

Общият враг трябва да е ИДИЛ. Важно е всички ние, включително Русия, да се ръководим от една цел – да нанесем поражение на ИДИЛ.” – заяви Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО подчерта, че до момента въздушните удари на Русия са били насочени основно „в райони на Сирия, където не присъства ИДИЛ”.