Четвъртият прототип на новия руски изтребител от пето поколение Сухой Т-50 (ПАК-ФА) за първи път проведе 40 минутен полет, съобщиха от „Сухой", цитирани от РИА Новости.

Четвъртият прототип ПАК-ФА направи първия си полет днес от фабриката „Гагарин" в Комсомолск на Амур", изтъкнаха от компанията.

Полетът тества целостта на самолета и основните двигатели. Самолетът направи добро впечатление във всички фази на летателната програма", подчертаха от „Сухой".

Т-50, ще бъде в основата на бъдещите ВВС на Русия, е многоцелеви боен самолет пето поколение със стелт технология и супер маневреност.

Ограничението на скоростта му е 2600 км/ч, максималната скорост без доизгаряне е 2100 км/ч. Диапазонът на действие 4300 км. За сравнение, ограничението на скоростта на F-22 Raptor е 2410 км/ч, максимална скорост без доизгаряне - 1963 км/ч, а диапазонът на действие 3219 км.

Предвижда се самолетът да струва 2-3 пъти по-евтино от чуждестранните му аналози. През първия етап от развитието на самолета Русия е похарчила 30 милиарда рубли и се предвижда да се изхарчат още толкова през втория етап.

Първият прототип проведе първия си полет на 29 януари 2010 година.

Руското военно министерство планира да закупи първата партида от 10 самолета и след това 60 самолета след 2015 година.

През март стана ясно, че трите прототипа на новия руски изтребител от пето поколение Сухой Т-50 (ПАК-ФА) са извършили 120 полета.

Междувременно фабриката "Новосибирск" планира да предостави 10 „Сухой" Су-34 на руските ВВС в близко бъдеще, каза Андрей Бобрун от ВВС.