Това ли е краят на НАТО? НАТО оцеля през Студената война, но може ли да оцелее след свалянето на руския самолет, пише СиЕнЕн в коментарен материал във връзка с вчерашния инцидент, който охлади отношенията между Москва и Анкара.

Хладнокръвното и трезво мислене на НАТО, което му помогна да устои през Студената война, сега е разбито. Десетилетия на внимателна дипломация и инфарктно бездействие по време на ядрената надпревара през 50-те, 60-те и 70-те години на XX век, която потенциалното щеше да доведе до унищожение на планетата, са пожертвани само за няколко секунди от Турция, отбелязва медията.

В НАТО вече могат да разглеждат Реджеп Ердоган като непредсказуем, нестабилен елемент при много взривоопасна ситуация, а не като стабилен партньор, способен на хладнокръвие, което помогна на Алианса да оцелее през Студената война

В този момент, когато самолети на турските ВВС свалиха руския боен самолет, президентът на Русия Владимир Путин обяви стратегическа цел: дестабилизиране и разцепление на НАТО.

И може би още ще бъде пожертвано. Всяка възможност за бързо разрешаване на войната в Сирия изглежда се е изпарила, смята СиЕнЕн.

Путин се опитва да подкопае единството на НАТО от години. Дали чрез прелитане на руски самолети в балтийското въздушно пространство, чрез прелитане на стари бомбардировачи до крайбрежието на Великобритания, чрез дестабилизирането на Украйна и анексирането на Крим, Путин изпитва решимостта на НАТО и дали организацията е единна, подчертава още американската медиа.

Въпреки че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че 28-те страни членки са солидарни с Турция, представители на Чехия и Германия изразиха изненадата си от действията на турската държава, след като данни на САЩ показват, че руският самолет е бил едва 30 секунди в турското въздушно пространство.

Според СиЕнЕн Путин може да спечели от ситуацията, тъй като от години се опитва да подкопае единството на НАТО, а сега действията на Анкара му го поднасят на тепсия.

В НАТО вече могат да разглеждат Реджеп Ердоган като непредсказуем, нестабилен елемент при много взривоопасна ситуация, а не като стабилен партньор, способен на хладнокръвие, което помогна на Алианса да оцелее през Студената война.

Ердоган обърна цялата маса, а някъде там сега „Ислямска държава” наблюдава, заключава СиЕнЕн.