Анкара подкрепя тероризма и удря в гръб Дамаск в продължение на пет години.
Това заяви сирийският външен министър Уалид Муалем, коментирайки свалянето на руския бомбардировач Су-24 на турско-сирийската границата от турските военновъздушни сили на 24 ноември.

Ние сме съгласни с думите на руския президент Путин, че това беше предателско нападение срещу Русия. И ние казвахме в продължение на пет години, че Турция помага на терористи поради идеологически причини, което означава, че те ни предават всекидневно в продължение на пет години”, коментирал Уалем.

Той подчертал, че военното сътрудничество между Москва и Дамаск е довело до започването на обратното броене за унищожаване на терористите в Сирия, добавя Муалем.

„Мога да потвърдя, че благодарение на военното сътрудничество между Русия и Сирия, обратното броене започна за унищожаването на терористите в нашата страна”, посочил сирийският външен министър.

Сирийският топ дипломат е приветствал ефективността на руската антитерористична кампания. Руските военнокосмически сили били направили 100 пъти повече от предвожданата от САЩ коалиция, коментирал Уалид Муалем.

„Мога да потвърдя, че благодарение на помощта и усилията на руските военнокосмически сили, сирийската армия беше в състояние да постигне невероятно по-голям напредък на бойното поле, след като руските военновъздушни сили успяха да направят 100 пъти повече за кратко време в сравнение с предвожданата от САЩ коалиция, която все още не е в състояние да спре разпространението на „Ислямска държава” в нашата страна”, изтъкнал той.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че Москва смята, че Анкара е „прекрачила границата” със свалянето на руския бомбардировач Су-24 над Сирия и това може да постави Турция в много трудна ситуация от гледна точка на дългосрочните национални интереси и от гледна точка на ситуацията в региона.