Поредица от убийства на кандидат-депутати през последните седмици хвърлиха сянка върху предстоящите междинни парламентарни избори, които са насрочени за тази неделя в Мексико, предадоха световните информационни агенции.

Най-малко 7 кандидати за народни представители бяха брутално убити, а много други се отказаха от надпреварата. Според агенциите, още поне 9 души, участници в предизборни кампании, са станали жертва. Съобщава се и за безследно изчезнали.  Дори и хора на управляващите признават, че се страхуват и внимават къде и с кого ходят. Страхуват се и избирателите.

Припомняме, че това е само поредната вълна на насилие в страната, като за нея бяха обвинени отново силните наркокартели, действащи от много години.

Властите така и не успяха да се справят с престъпността, въпреки заканите им. Припомня се и случаят с 43-та отвлечени и убити според властта студенти в щата Гереро. Обществеността посрещна с гняв този случай и протестите прераснаха във вандалски акции.

Според разкритията, корумпирани полицаи са предали студентите в ръцете на престъпниците и са били убити. При издирването, органите на реда попаднаха на множество масови гробове с останки на други жертви.