Украйна се обърна към Световната търговска организация във връзка с въведените от Русия ограничения за внос на украинска растителна  продукция, предадоха информационните агенции.

От 22 октомври Москва наложи пълна забрана за внос и транзит на украинската растителна продукция.

„Ако забраната остане в сила до края на годината, загубите на селскостопанските производители може да достигнат 17 милиона долара. А ако рестрикцията бъде продължена и през 2015 г., те може да бъдат в размер на 62 милиона долара."  - се казва в съобщение на украинското министерство на аграрната политика, публикувано на сайта на ведомството.

Руската страна мотивира решението си с обяснението, че украинските власти не са представили „убедителни гаранции", че доставяната  в Русия продукция наистина е украинска. Москва смята, че може да става дума за стоки от ЕС, върху които руските власти са наложили санкции.

Украйна обаче възрази, че преди това Русия не е предявила никакви претенции по отношение на представените гаранции за произхода на продукцията.

„Извършвайки такива действия руската страна не спазва двустранното споразумение и международните стандарти за фитосанитарните мерки, тъй като Русия не е изпращала официални обръщения в Украйна за нарушения." - гласи позицията на украинското аграрно министерство.