Унгария призова да й бъдат предоставени повече финансови средства от Европейския съюз, за да се справи с нарастващия наплив от имигранти, пристигащи от Балканите, след като през последните дни нова вълна от прииждащи хора удари нейната южна граница и изкара наяве пукнатините в политиката на ЕС спрямо най-тежката бежанска криза от времето на Втората световна война, отбелязва „Ройтерс". .

Повече от 100 хил. имигранти, много от тях бегълци от конфликтите в Близкия изток и Африка, са влезли през тази година в Унгария, която е част от Шенгенската зона за пътувания без паспорти, на път към по-богатите страни в Западна и Северна Европа.

Напливът на имигранти достигна в понеделник своя рекорден връх на дневна база през тази година, като са регистрирани 2093 души, влезли в Унгария през сръбско-унгарската граница, където страната изгражда ограда, за да възпре влизането на имигранти.

Шефът на кабинета на премиера Виктор Орбан заяви, че Унгария трябва да получи повече пари от Европейския съюз. Европейската комисия обеща близо 8 млн. евро нова помощ, както и различни други мерки. Но човекът на Орбан - Януш Лазар, заяви за местен вестник, че това не е достатъчно.

Европейският съюз разпределя средствата за защита по границата по унизителен начин. Старите страни членки открадват парите от новите членки", посочил Януш Лазар.

Говорителка на Европейската комисия от своя страна изтъкна, че Унгария има дял от 85 млн. евро в европейския бюджет за цели като предоставяне на убежище, миграция и охрана на граници, като молбата на Будапеща за 8 млн. евро повече през тази година е била удовлетворена по бързата процедура.

Европейската комисия даде да се разбере, че не одобрява унгарската гранична ограда със Сърбия, като според Брюксел това е реминисценция на времената и събитията по времето на Студената война, но въпреки това Унгария няма да бъде санкционирана за изграждането й.