Засилвайки натиска върху „Ислямска държава", американски самолети за първи път са атакували стотици камиони, които терористичната групировка използва за контрабанда на суров петрол, който произвежда в Сирия.
Това е съобщил представител на американското правителство за в. „Ню Йорк таймс".

Според първоначалните оценки, 116 камиона са били унищожени при нападението, което е станало близо до Дейр ез-Зор, район в Сирия, контролиран от „Ислямска държава", който се намира близо до източната граница с Ирак.

Въздушните удари са били извършени от четири щурмови самолета А-10 и два самолета АС-130, базирани в Турция.

Плановете за удара са били разработени доста преди терористичните атаки в Париж в петък, като нападението е част от по-широка операция за подриване на способността на „Ислямска държава" да генерира приходи, с които да финансира военните си операции и да управлява своя самозван халифат.

Американските власти отдавна са притеснени, както отбелязва "Ню Йорк таймс", от способността на „Ислямска държава" да печели повече от 40 млн. долара на месец чрез произвеждането и износа на петрол.

За да прекъснат този източник на приходи, американските власти обявиха през миналата седмица, че САЩ рязко активизират своите въздушни удари срещу инфраструктура, която позволява на „Ислямска държава" да добива петрол в Сирия.