Американски изтребители, разположени в Европа, могат в близко бъдеще да бъдат използвани за охрана на въздушното пространство на страните от т. нар. Вишеградска четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария), съобщават чешки медии.

„Ако самолет, отвлечен от терористи, се появи в чешкото въздушно пространство, или руски военен самолет „по погрешка" навлезе на наша територия, тогава американски изтребители могат евентуално да се справят с натрапника", пише пражкият вестник „Иднес", цитирайки собствени източници от чешкото военно министерство.

Това може да стане възможно, след като бъде подписано споразумението за съвместна защита на въздушното пространство между страните от Вишеградската четворка. Заместник-министърът на отбраната на Чехия Даниел Костовал смята, че това може да бъде факт в рамките на следващите няколко месеца.

Досега американски изтребители, разположени в авиобазата „Рамщайн" в Германия, могат да се видят, извършващи само редовни полети в полското въздушно пространство.

Новият план, благодарение на вече съществуващи споразумения между САЩ и Полша, ще позволи на американски военни самолети да летят също в небето и на останалите страни от Вишеградската четворка.