Главната прокуратура в Берлин е започнала разследване по обвиненията, че Германската разузнавателна служба е нарушила закони, помагайки на САЩ да шпионират официални лица и фирми в Европа, съобщи Ройтерс.

Опозиционни политици също са поискали повече информация за разразяващия се скандал около правителството на Ангела Меркел.

В сряда в Бундестага федералният прокурор Харалд Ранге ще отговаря на въпроси на депутати от специално създадената парламентарна комисия, която също събира информация по случая.

По-рано, през април, се появиха съобщения, че БНД е помагала на АНС да шпионира високопоставени австрийски и германски политици, членове на Европейската комисия, „Еърбъс" и Eurocopter. Тези дейности не са част от сътрудничеството между Германия и САЩ по отношение на борбата с тероризма, а са си чист политически и промишлен шпионаж, отбелязват руски медии.

Скандалът поставя под светлината на прожекторите ролята на германското правителство в незаконното глобално подслушване и следене. Някои настояват вътрешният министър Томас де Мезиер да подаде оставка. Той е бил шеф на кабинета на канцлера, който осъществява контрол върху БНД, в периода между 2005 и 2009 г.