Че баба Ванга е македонка се потвърждава от нейния български паспорт, който е издаден за пребиваването на Ванга в съседна България. Това съобщава на читателите си македонското издание „Струмица днес", цитирано от Press 24.

Факт е, че Ванга е македонка от раждането си, пише македонската медия и напомня, че тя е родена в Струмица през 1911 г. Известната пророчица е родена под името Евангелия Сурчева, когато Македония е под османска власт.

Припомня се още, че на баща си Панде получава името Пандева, или съкратено Ванга Пандева.

"По време на Балканските войни и Първата световна война в Струмица са минавали различни власти и са правили асимилация на населението. Първо България, където Струмица е до 1919 г., след това в Кралството на сърби, хървати и словенци, Гърция, а след това Югославия. Жителите на Струмица обаче винаги са се смятали като македонци, което може да се потвърди и от нейния паспорт", пише "Струмица днес".

Отбелязва се още, че тя до 1942 г. живее в Струмица, а след това се омъжва за Димитър Гущеров и се мести в Петрич. При издаването на нейния български паспорт ясно било посочено, че по националност е македонка. Баща й Панде бил комита, а брат й Васил Сурчев - партизанин.

Баща й бил комита и лично познавал Гоце Делчев, Христо Чернопеев, Яне Сандански, които за Скопие са македонски национални герои.

"Най-известен от братята на Ванга е бил Васил Сурчев - партизанин. Бил хванат по време на миниране на мост и бил ликвидиран от фашистите. След освобождението неговите кости били пренесени в костницата в Струмица, а една улица в града днес носи неговото име", изтъква изданието.