Разширяване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа ще бъде главна тема на двудневната среща, 24-25 юни, на военните министри на страните членки на Алианса в Брюксел, съобщават руски медии.

Става въпрос за увеличаване числеността на Силите за бързо реагиране на НАТО, а също така за складирането на военна техника на САЩ в няколко държави от Източна Европа.

Вчера военният министър на САЩ Аштън Картър заяви, че САЩ ще разположат военна техника в седем държави: България, Германия, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Естония. Отбелязва се, че ще бъдат складирани 250 танка, самоходни гаубици и бойни машини на пехотата, с които ще бъде екипирана една рота от около 150 войници или батальон от около 750 военнослужещи.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази увереност, че тези мерки не нарушават задълженията на Алианса в рамките на Основополагащия акт Русия-НАТО от 1997 година. Според акта Северноатлантическият алианс се задължава да „не разполага съществени бойни сили на територията на нови страни членки на НАТО". Русия остро реагира срещу разполагането на войници и бойни машини до руската западна граница.

На редовните заседания на военните министри също ще се обсъди темата за създаване на центрове за командване и управление в балтийските държави, Полша, България и Румъния.

Тема на дискусия е и ядреният потенциал на Русия, след като Москва обяви, че ще увеличи ядрения си арсенал с 40 нови междуконтинентални балистични ракети.

На втория ден ще се проведе заседание на Комисията Украйна-НАТО.