Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял в неделя по телефона с лидерите на Унгария, Чехия и Словакия, в опит да ги убеди да приемат предложените от него в сряда задължителни бежански квоти за страните членки на ЕС, съобщава "Ройтерс".

Унгария, Чехия и Словакия отказват да приемат задължителни квоти за вътрешно разселване в съюза на 120 000 бежанци. Любопитно е, че планът е замислен да облекчи бремето на Унгария, в която наред с Италия и Гърция, е най-сериозен натиска от кандидати за убежище.

Министрите на вътрешните работи на 28-те страни от ЕС се събират на извънредна среща в 16 ч. българско време днес в Брюксел, за да обсъдят въпроса. Дипломати обаче съобщиха, че постоянните представители на страните членки, които са разговаряли цяла вечер снощи, не са успели да намерят изход от задънената улица. Те ще се съберат отново в 8 ч. тази сутрин, за да прегледат компромисните предложения, подготвени през нощта.

Разделенията обаче са толкова дълбоки, че решенията може да бъдат отложени за срещата на вътрешните министри от ЕС на 8 октомври.

Иначе се очаква вътрешните министри от ЕС да одобрят предишния план на ЕК, за разселване на 40 000 мигранти от Италия и Гърция, отчасти защото изпълнението му е на доброволна основа. През юни лидерите на 28-те отхвърлиха предложените на Юнкер задължителни квоти за разпределяне на тези хора.