Сваленият руски боен самолет Су-24 на турско-сирийската граница е „забиване на нож в гърба".

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с йорданския крал Абдула II в Сочи, съобщават световни агенции.

Случилото се излиза от рамките на борбата с тероризма. Нашите военни водят героична борба с тероризма, рискувайки живота си. Но днешната загуба е свързана с удар, който ни нанесоха в гърба съучастници на тероризма. По друг начин не мога да определя случилото се днес, заяви с изключително остър тон Путин.

Той предупреди, че инцидентът ще има сериозни последствия за отношенията между Турция и Русия.

Руските пилоти застреляни, докато летели с парашутите
Още...

„Това трагично събитие ще има сериозни последствия за руско-турските отношения. Винаги сме възприемали Турция не само като близък съсед, но и също като приятелска държава. Не знаем кой има необходимост от това, което беше направено днес, но при всички положения ние не се нуждаем от това", подчерта той.

Според руския лидер самолетът е свален на сирийска територия, на 4 километра от турската граница.

По думите му самолетът не е представлявал заплаха за Турция. Су-24 беше ударен от турски боен самолет, докато летеше на 1 километър от турската граница, подчерта той и изтъкна, че Турция е действала сякаш Русия е свалила преди това турски самолет.

Лидерът на руската държава разкри, че самолетът е свален с ракета въздух-въздух от турски Ф-16.

Нашият самолет е свален над Сирия с ракета въздух-въздух, изстреляна от турски боен самолет Ф-16. Той е паднал на сирийска територия, на 4 километра от турската граница. Самолетът е летял на височина 6000 метра и на 1 километър от границата с Турция, когато е бил атакуван. Нашите пилоти и нашият самолет не са били заплаха за Турция", обясни Путин.

Държавният глава на Русия уточни, че Су-24 е бомбардирал позиции на терористи в провинция Латакия и че голяма част от екстремистите идват именно от Русия.

Русия вижда потока от петрол от сирийска територия под контрола на терористите към Турция, продължи Путин и недвусмислено заяви, че очевидно „Ислямска държава" сега не само получава приходи от контрабандата на петрол, но също и защита от армията на определена страна.

Това може да обясни защо терористичната група е толкова смела при извършването на актове на тероризъм по света, добави той.

Фактът, че Турция не се опита да се свърже с Русия след инцидента и побърза със свикването на извънредна среща на НАТО е доста обезпокоителен. Изглежда, че Турция иска НАТО да обслужва интересите на „Ислямска държава", категоричен е Владимир Путин.

Инцидентът се случи, въпреки че Русия подписа споразумение със САЩ за избягване на такива инциденти в Сирия. Турция твърди, че е част от водената от САЩ международна коалиция в борбата срещу „Ислямска държава" в Сирия, подчерта той.

Руският лидер обяви, че Русия уважава регионалните интереси на другите държави, но предупреди, че извършеното от Турция няма да остане без отговор.

Руският самолет е бил свален на път за военновъздушната база „Хмеймим" в Сирия, където е разположена военната техника на Русия, участаща в операцията срещу "Ислямска държава".

преди 8 години в 17:21 ч.

Президентът на Европейския съюз Доналд Туск призова за спокойствие, след като Турция свали руски военен самолет на сирийската граница.

„В този опасен момент след свалянето на руския самолет, всички трябва да останем хладнокръвни и спокойни”, заяви в Туитър бившият полски премиер, цитиран от Агенция „Франс прес”.

 

преди 8 години в 17:02 ч.

Пентагонът се разграничи от действията на турските ВВС, заявявайки, че те са действали за защита на територията си, а не в качество на съюзник на САЩ в борбата с Ислямска държава

преди 8 години в 16:59 ч.

Ройтерс съобщи, че двамата катапултирали руски пилоти са били застреляни, докато са падали с парашутите си

преди 8 години в 16:58 ч.

Външният министър на Русия Лавров посъветва руските граждани да не посещават Турция

Последно обновление в 17:16 ч. на 24.11