Затварянето на границите на Германия за бежанци ще бъде контрапродуктивно и само ще стимулира хаос в бъдеще.

Това мнение изказва министърът на правосъдието на Германия Хайко Маас пред изданието Welt am Sonntag.

Според него като цяло затварянето на границите би направило още по-непредсказуеми бежанците, които ще продължат да се опитват да проникнат на територията на Германия, но вече не през контролно-пропускателните пунктове.

Припомняме, че представители на управляващата Християндемократическа партия и Християн-социалния съюз излязоха с предложение временно да се прекрати приема на бежанци, които са навършили пълнолетие.
Канцлерът Ангела Меркел отхвърли предложението, въпреки че призна нуждата да се намали числото на бежанците в Германия.

По думите на Маас закриването на границите от страна на Германия и на други държави по „балканското направление” на бежанския поток, би имало „анархистичен ефект на доминото”.
Въпреки това той не изключва напълно подобно решение, доколкото в Европейския съюз няма единна политика по проблема.

„Страните по външните граници на ЕС вече могат по-лесно да прогнозират, че в Европа могат да възникнат ограничения, ако и в бъдеще продължат да влизат толкова много хора”, обяснява правосъдният министър.

В Германия през тази година са влезли вече 950 хиляди бежанци, съобщи през ноември Die Welt, като се позова на данни на федералните служби. По официална прогноза общият брой на бежанците през 2015 година трябваше да бъде до 800 000. Официален Берлин все още се опира и работи с тази прогноза.

По данни на ФРОНТЕКС за първите 10 месеца на 2015 година на територията на Европейския съюз са влезли около 1 200 000 мигранти. Еврокомисията заяви вече, че настоящия миграционен натиск е най-големият от времето на Втората световна война.