Семьон Багдасаров пред Георги Коларов в интервю за News.bg

Каква според Вас ще бъде руската реакция на свалянето на бомбардировача СУ-24 от турски изтребител Ф-16?
Нашата реакция на този инцидент трябва да бъде максимално твърда, дори жестока! Ако това не се случи, няма съмнение, че подобни инциденти ще се повтарят! Стига нерешителност! На война се действа твърдо и конкретно! Като специалист по Турция, който много години изучава страната, в това число и психологическите особености на турските военнослужещи, мога уверено да кажа - колкото по-твърд бъде нашият отговор, толкова по-добре! Затова ще действаме бързо и жестоко!

В новата ситуация, ще помогне ли Русия на кюрдите в Турция да се отделят?
Кюрдският въпрос остава най-слабото звено на Република Турция. Затова Русия трябва пряко да подкрепи кюрдите както в Сирия, така и в Турция. Освен това е необходим комплекс от други мерки. Трябва да се въведе визов режим с Турция и да се прекрати всякакво икономическо сътрудничество. МВнР трябва да се обърне към нашите граждани и да ги предупреди да не ходят там на почивка, тъй като е много опасно. Туристическите фирми трябва да бъдат предупредени да не продават повече ексурзии в Турция. В противен случай трябва да ги очакват много неприятни последствия, включително и наказателни дела.Сега водим война и не е време за туризъм!

Вие какъв се чувствате повече: руснак или арменец?
Аз съм едновременно и руснак, и арменец. Руски гражданин от арменска националност. Тъй като съм роден в Средна Азия, не знам арменски език. Но обичам всичко, свързано с историята на Армения. И смятам, че Ереван трябва да стане център на световното арменство.