Сергей Цеков е заместник-председател на партията „Руско единство", защитаваща интересите на руското население на полуостров Крим. Председател е на Руската Община на Крим. Бил е председател на Върховния Съвет на Автономна Република Крим. Сега е председател на Комисията по Културата на Върховния Съвет.
Интервю на Георги Коларов

Ще коментирате ли заявлението на партия „Свобода" затова, че морските пехотинци от руския Черноморски Флот се канят да превземат Севастопол?
Ако в страната бъде извършен антиконституционен преврат, ние наистина ще се обърнем за подкрепа и защита към Руската Федерация и Черноморския Флот.

Такъв призив към руската армия за интервенция вече отправи и депутатът от Партията на Регионите от Севастопол Сергей Смолянинов...
Това беше емоционално изказване от негова страна, направено по време на кулминацията на противостоенето на Майдана в Киев. Което в никакъв случай не означава, че е лишено от основание!

Вие лично и Вашата партия как участвате в противостоенето?
Дотолкова, доколкото можем, провеждаме заседания на Президиума на Върховния Съвет на Автономна Република Крим, правим заявления, приемаме обръщения към Върховния Съвет на Украйна за ускоряване на встъпването на страната ни в Митническия Съюз.

Коя е, според Вас, правилната геополитическа ориентация на съвременна Украйна?
Ние винаги сме били ориентирани към Русия. Сега тази тенденция се наблюдава още по-силно. Възвръщаме си партизанската слава и я увеличаваме. Заявленията за ориентация към ЕС бяха възприети болезнено в Крим. Нашето място е в Митническия Съюз.

Ще има ли промяна в унитарното държавно устройство на Украйна?
Има такива тенденции. Украйна може да стане федеративна република, която да се раздели на северозападна и югоизточна част. В момента въпросът е изключително актуален и търпи развитие.

Ваши земляци - жители на Крим, раздават храна на протестиращите на Майдана в Киев...
Това са кримските татари. Те по традиция са в ресторантьорския бизнес. Това са единствените жители на Крим, които организират контра-митинги срещу огромното мнозинство от народа, подкрепящо властта в автономията. От самото откъсване на Украйна от СССР кримските татари са в съюз със западните украинци.

Знаете ли че носите типично българско фамилно име?
За първи път го чувам от Вас. Не съм слушал от баща си и дядо си да имаме българска кръв. Но ние, руснаците в Крим, като цяло, сме със смесен произход.