Регионалното министерство не вижда основание да намали цените на винетките за следващата година, въпреки протестите на шофьорите.

По думите на министър Лиляна Павлова направеното увеличение, което предизвика протести в няколко града на страната, е "минималното възможно увеличение". То е избрано именно защото има разбиране за това, че не се възприема добре в обществото едно рязко увеличение.

Припомняме, Министерски съвет взе решение преди десетина дни увеличение на цените на винетките, като годишната винетка за леки коли и автомобили до 3,5 тона става 97 лева от 67 лева; месечната ще е 30 лева, като с 5 лева отгоре ще струва и седмичната винетка - 15 лева. След като това стана ясно се заредиха закани за протести и действителни протести.

Освен това обаче министър Павлова заяви, че разбира аргументите за качеството на третокласните пътища, но трябва да има и приходи и инвестиции обратно в тези пътища, за да могат да се оправят.

Според Лиляна Павлова реалната цена на стикера за леки автомобили трябва да е 150 лева.

Министър Павлова направи и сметка, според която всъщност цената на винетката едва ли не епренебрежимо малка: Ако се разделим новата цена на годишната винетка на месеците, в които тя се ползва - това са 8 лева на месец.

"8 лева на месец, надявам се, че няма да са чак такова препятствие, за да се движат по държавните пътища", коментира министърът и обвърза по-високата цена с изискванията за безопасност.

Тя призна обаче правото на всеки един да протестира - разбира се, спазвайки закона".