Лидерът на КНСБ Пламен Димитров изпрати писмо до Президента на Република България Росен Плевнелиев, свързано с приключилите разговори между държавния глава и лидерите на политическите сили. Обект на обсъждане бяха редица въпроси, включително и евентуален референдум, свързан с въпроси по изборното законодателство, както и по задължителното гласуване. В писмото си синдикалният лидер пише:

Фактът, че възникват идеи за референдум по този въпрос показва, че  преобладаващото мнение е, че гласуването не е задължение.

В тази връзка си позволявам да Ви запозная с едно схващане, според което преди да се предприемат мерки за организиране и провеждане на референдум, е по-разумно въпросът за това дали гласуването е задължително, според действащата Конституция на Република България, да бъде поставен от оправомощен за това субект пред Конституционния съд."

Според президента на КНСБ отговорът на Конституционния съд на такъв въпрос би бил от решаващо значение. "...както ако е положителен, с оглед директни изменения в Изборния кодекс, така и ако е отрицателен, с оглед провеждането на референдум с формулиран в тази посока въпрос, включително и с възможни инициативи за допълнения в Конституцията, вместо провеждане на референдум."

По нататък в писмото е представено становище, съдържащо редица  аргументи, които биха могли да послужат при евентуално отправено питане до Конституционния съд и въз основа на които съдът би могъл да даде тълкувание относно това, че гласуването е задължително.

Според КНСБ отговорът на въпроса дали гласуването е задължително трябва да бъде даден от Конституционния съд, след като бъде сезиран от оправомощен за това субект, какъвто, например, е и Президентът на Република България.