Актрисата Валерия Кардашевска има допуск за работа с класифицирана информация още от назначаването си за медиен съветник на военния министър Николай Ненчев, научи News.bg от близки до армейските структури.

Припомняме, от 12/15 юни 2015 г. Кардашевска временно съвместява поста на медиен съветник и на началник на политическия кабинет на военния министър. На поста, който пое от понеделник по съвместителство, тя наследи бившия офицер Илия Налбантов.

В официалната кратка биография на дамата на страницата на Реформаторския блок пише: "Актриса, преподавател по актьорско майсторство в Театрален колеж „Любен Гройс" и по сценична реч в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов".

Завършила е Актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", в класа на проф. Надежда Сейкова. Защитава докторска степен. Работила е като актриса в Театър „Възраждане" и Драматичен театър „Иван Радоев". Преподава. Автор е на книги и публикации. Участва в научни и международни проекти".

Потърсихме някои от публикациите й. На страниците на електронното научно списание "Реторика и комуникации" откриваме нейн текст. Той е озаглавен: "Звучащите думи и тяхната сила да въздействат в комуникационна среда".

В текста на госпожа Кардашевска четем: "Един от най-често използваните термини днес е информация. Това обобщено понятие се характеризира със своето многообразие. Информацията може да се създава, унищожава, предава, приема, съхранява и обработва. Това е и терминът, който се свързва най-често с понятия като комуникация, системи за управление, образование, възприятие.

С напредването на информационните технологии като че ли започнахме да забравяме основната роля на речта като материален носител на обществено взаимодействие, в което обменяме информация - мисли, чувства, знания", пише медийният съветник на военното ведомство.

На финала на тази своя публикация тя препоръчва публичните личности да се обърнат към "гласово-говорните специалисти, които няма да ви откажат специализирана консултация".

Вероятно от МО вече са открили елитните специалисти, въпросът е кой заплаща консултацията, питат редовите бойци.

Припомняме, ден преди да разпише заповедта за освобождавенето на началника на политическия си кабинет, военният министър Ненчев публикува и на страницата на министерството прочувствено писмо.

В него той описа как иска да променят два закона, за да не бъдат лишавани от допуск до тайните военнослужещи, които се разследват или срещу които няма все още влязла в сила осъдителна присъда. Именно заради отнет допуск до класифицирана информация напусна ген. Димитър Шивиков.