Служителите от сектор „Сигурност" очакват да бъдат поканени на преговори и да им бъде съобщено дали ще им бъдат изпълнени исканията за по-добри условия на труд.
Това обяви пред News.bg заместник-председателят на синдикалната организация на служителите на МВР Добромир Добрев.

И днес от ранната сутрин 15-ина представители на протестиращите излязоха да лагеруват на жълтите павета пред парламента.

Добрев заяви, че оставките, които са поискали, държат да бъдат получени. "Когато човек не може да впише в министерството, което ръководи, и не решава проблемите на самите служители, за да могат те да изпълняват по-добре служебните си задължения, е естествено да получи съответната политическа оценка", коментира той.

Ранното пенсиониране на полицаите - скъп лукс за обществото, според Каролев
Още...

Според него МВР трябва да се отвори към обществото и дори когато се водят преговори между служителите и политическото ръководство, това да бъде открито за медиите и за неправителствения сектор.

За момента служителите на реда не са склонни да отстъпват от никое от посочените искания, тъй като не се касае за нещо, което МВР не може да изпълни.

Добрев преповтори едно от основните им настоявания, а именно - да им се отчита в пълен обем работното време.

Той констатира, че Гранична полиция не е успяла да се справи с обслужването на нуждите на служителите при специализираната операция на българо-турската граница.

А не случайно вчера беше изградена и палатка на жълтите павета, която наподобява условията, в които служителите на българо-турската граница работят. До нея е изградено своеобразно огнище. Поставени са резачка, брадва, а Добрев обясни, че колегите му са принудени да качват до границата резачки и печки, за да могат да си осигурят къде да се скрият, ако например завали дъжд.

На някои места бяха доставени фургони под наш натиск", изтъкна Добрев.

Въпреки това той изтъкна, че операцията на границата продължава две години, а не са осигурени нормални условия, което е жалко за политиците и професионалното ръководство на силовото ведомство.

Според него тези 200 служители, които вътрешният министър Бъчварова е поела като ангажимент да бъдат обучени и назначени на границата, не са достатъчни, за да покрият нуждите с оглед на увеличаващия се бежански поток.

За нас е интересно защо МВР не анализира риска преди години, за да се назначат приоритетно там служители, коментира заместник-председателят на полицейския синдикат.

Той уточни, че при старта на операцията били командировани около 1200 служители, а в момента са около 600. Разходите за извънреден труд, дневни, пътни и командировъчни на участващите в операцията възлизат на 30 млн. лева.

По тази причина синдикатите са попитали МВР колко служители могат да бъдат назначени за тази сума. Получили писмен отговор от МВР, че парите биха стигнали за 1350 служители на постоянен щат за една година.

Припомняме, в събота протестиращите полицаи, пожарникари и надзиратели в затворите поискаха оставките на вътрешния министър Румяна Бъчварова, на ресорния заместник на Бъчварова - Красимир Ципов, и на директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност" Николай Николов.

Като мотив за исканата оставка на Бъчварова шефът на синдиката на полицаите Валентин Попов наблегна на изявленията на силовия министър, а именно, че не й е ясно какво служителите в сектора искат и подозренията й, че някой стои зад тях.

Недоволството на протестиращите е насочено основно към предлаганата социална реформа, засягаща сектор „Сигурност".

В петък в късния следобед бе поставено началото на протестните действия, като преди това се проведе няколкочасова среща на МВР синдиката с министрите Бъчварова и Калфин.