Българинът Димитър Друмев е изминал над 1000 километра, за да упражни правото си на вот в столицата на Япония - Токио. Пред Нова телевизия сънародникът ни разказа, че в Япония няма много българи, но всички са били подали заявления за гласуване в Токио. Друмев подал заявление за по-близък до мястото, където живее, град, но бил единственият, така че единственият вариант останал Токио.

Мъжът тръгнал около 5.30 часа сутринта от центъра на Нагасаки към летището в града. Сънародникът ни работи като корабен механик. Преди малко повече от половин година компанията, за която работи, го командирова в Нагасаки, защото там започва строежът на нови кораби. По всяка вероятност той ще остане в Япония още 1-2 години.

Според Димитър Друмев гласуването не е просто поставянето на една бюлетина в плексигласовата кутия, а е акт на активно участие в управлението на държавата. Той призна, че когато има възможност винаги гласува.

По информация на Министерство на външните работи общият брой на гласувалите в чужбина български граждани е 131 590. Най-много са гласувалите в Турция.