С призив всички българи да излязат и да гласуват президентът Росен Плевнелиев упражни правото си на глас. "Призовавам всички българи да излезем и да гласуваме масово, да гласуваме за добри стопани, които да модернизират населените ни места и да ги променят за добро", настоя пред журналисти държавният глава.

Той обърна специално внимание на днешния референдум като заяви: "Да гласуваме за това референдумите в България да се случат, да гласуваме за пряката демокрация, която да процъфти и да обогати нашата демократична система".

Според президента: "Ако всички излязат и упражнят правото си на вот, това би означавало, че народът ни има мнение, позиция и че иска да бъде питан и чут".

Избираме кмет, местна власт и казваме мнение на референдума за електронното гласуване. Още...

По отношение на появилата се информация, че в много изборни секции в страната хората трябва допълнително да си поискат бюлетина за референдума президентът Плевнелиев отбеляза, че няма как държавният глава да коментира решение на ЦИК и заради това ги оставя на експертите, които знаят как се правят избори.

Държавният глава не пропусна да благодари на политическите партии за това, че са уважили деня на размисъл. Той си спомни парламентарните избори през 2013 година и аферата "Костинброд" и отбеляза, че сега е по-добре и по-спокойно.

"Много е важно гражданите да излязат. Често се оплакваме, че системите в държавата не работят оптимално и единственият начин това да се промени, е да излязат българите днес да гласуват", убеден е държавния глава.

Отново по въпроса с референдума Плевнелиев заяви, че днес е исторически ден и зависи от милионите гласоподаватели да направят така, че референдумите в България да се случат. "Призовавам още веднъж: Излезте и гласувайте, милиони българи! Това е вашият референдум. Ако вие искате от тук нататък да имате тежката дума, ако искате да бъдете питани, ако искате да изисквате от политиците, да променяте курса на държавата, излезте и гласувайте", призова Плевнелиев.

Той предупреди, че ако хората не излязат да гласуват, този референдум така или иначе, ще продължи по своя конституционен път, ще отиде в народното събрание. "Всеки референдум е път напред за България", заключи Плевнелиев.

Във връзка със сигнали, че гласоподавателите са били питани дали искат да гласуват и на референдума, говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че всички ще получават пълния комплект бюлетини, независимо искат или не упражнят всички свои изборни права.

Няма проблем да има две тъмни стаички, но избирателят ще гласува в една от тях, в която е избрал.

Според Томов, изборите в 265 общини протичат споктойно без груби нарушения, допълни той.