България не е пречка пред Македония за членството й в ЕС.

Около това становище се обединиха тримата български евродепутати от различни политически групи - Андрей Ковачев, Сергей Станишев и Ангел Джамбазки. Съвместно те представиха в столицата резолюция на ЕС по доклада за напредъка на Македония за изминалата 2014 г.

От думите на евродепутатите стана ясно, че съседката ни е кандидат-член на ЕС от цели 9 години и въпреки това все още не са започнали преговорите. Именно в тази насока е препоръката на доклада, но въпреки това пред Македония има още редица препятствия.

В резолюцията има общо 38 препоръки, в 16 от които българските евродепутати са внесли поправки. Препоръките са разделени в три групи: политически, външно политически и спазване правата на човека.

ЕС иска от Македония добро междусъседско сътрудничество и преодоляване на историческите различия на база митологизиране, неотговарящо на световно признати факти. Евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев изтъкна необходимостта от избягане на провокативен език в учебниците и научните трудове на македонците и настоя за недискриминация на македонски граждани, които заявяват българския си произход.

Според евродепутата и президент на ПЕС Сергей Станишев начало на преговорен процес би стимулирало трансформацията на самата страна. Той заговори за вътрешните пречки, които Македония сама си поставя заради вътрешнополитическото си противоборство.

Бившият ни премиер обяви, че България винаги е подкрепяла и е протягала ръка към Македония и за членство в ЕС, и за членство в НАТО. Той обаче е притеснен и за това, че вместо да има напредък, съседката ни изостава най-вече заради отношенията между управляващи и опозиция, които са се обострили изключително много и постоянно прехвърчали взаимни обвинения - корупция, подслушване и злоупотреба с власт. Сегашната ситуация не е нормална, гласи оценката на Станишев.

Негативите според него включват и селективно правосъдие, натиск върху медиите и недемократичен изборен процес - състояние, което може да попречи сериозно на интеграцията на Македония в ЕС.

Тезата му бе подкрепена и от колегата му Ангел Джамбазки, който пък смята, че манипулирането на исторически факти се използва с цел Македония да се скара със своите съседки и така реално да не стане член на ЕС, защото тогава част от управляващата класа би могла да избегне демократичните практики в съюза, които биха й попречили да властва безнаказано.