Проблемите, които срещна проектът за газопровод "Южен поток", имат откровено политически характер. Това заявява президентът Георги Първанов в интервю за ИТАР-ТАСС.

Първанов изтъква пред руската държавна агенция също така, че "Южен поток" бил икономически изгоден, давал гаранции за сигурност на българската енергетика, отразявал се положително върху социалната сфера и давал допълнителни гаранции в най-широк смисъл на България и други страни членки на ЕС.

Затова, по думите на лидера на АБВ, той е разчитал българското правителство да прояви характер, както направили някои други страни.

"Вместо това обаче съвсем неочаквано прозвуча изявлението на премиера Пламен Орешарски, че е наредил "Южен поток" да бъде спрян", подчертава Първанов.

Според него било очевидно, че България става заложник в геостратегически игри.

Бившият президент изразява недоумение от позицията на някои от лидерите на ЕС, заявили, че докато Русия и Украйна не изчистят нещата помежду си, "Южен поток" няма да има. Той задава риторичния въпрос защо същите лидери не обелват дума за „Северен поток", който директно свързва Русия и Германия и избягва газовите доставки през Украйна и Полша.