Китайските фирми с интерес към пазарите на ЕС могат да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и центрове у нас.
Това е едно от предложенията, които отправи министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с китайския си колега Ли Къцян в Пекин.

Борисов изтъкна, че Китай е наш първостепенен партньор в Азия и са налични много възможности за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.

Българският премиер покани и китайските инвеститори и увери, че ще работи за разширяване на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и стимулиране на туристическия обмен.

Борисов заяви, че разчита на китайските власти да съдействат за ускоряване на процедурите за внос в Китай на български земеделски и хранителни продукти. Според премиера, може да се потърсят взаимноизгодни модели за успешното изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти.

Министър-председателят приветства и решението на Китай да стане първата държава извън ЕС с принос към Инвестиционния план за Европа (планът Юнкер) и изрази желание да се обсъдят възможни съвместни проекти по тази линия.

Премиерът Борисов изрази подкрепа за лансираната от президента Си Дзинпин инициатива за изграждане на нов път на коприната „Един пояс, един път”. Според него е добре да се търси синергията между тази инициатива, „16+1“ и новата платформа за свързаност ЕС-Китай.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза и интереса на България от задълбочаване на двустранното сътрудничеството в културата, образованието, науката и технологиите. Министър-председателят посочи, че предвид предстоящото председателство на България на ЕС през 2018 г. подготвяме много сериозно присъствие с културни прояви в страните от ЕС и в някои световни столици, между които задължително ще и Пекин.