"Бойната ни авиация е в колапс и на практика е приземена". Това пише в „кърваво” писмо до военния министър Николай Ненчев командирът на Военновъздушните сили генерал Румен Радев, съобщи „Телеграф”. Военен пилот номер 1 категорично заявява, че през лятото на 2016 година спираме да охраняваме небето си поради липса на изправни самолети.

Анализатори виждат възможността от този момент въздушният контрол над небето ни да се поеме от чужди самолети.

ДАНС и прокуратурата проверяват министър Ненчев

ДАНС и прокуратурата проверяват министър Ненчев

Започнала е и проверка на договора за МиГ-овете ни

Според него, причината за аварийното състояние на изтребителната авиация е бездействието на военния министър Николай Ненчев и неговото обкръжение (в което влизат актриса и гримьорка - б.р.).

До дни пристигат двата полски двигателя за МиГ-овете ни

До дни пристигат двата полски двигателя за МиГ-овете ни

От Варшава ни дават само експлоатационна документация

"Не са взети никакви мерки, поискани от командването на ВВС в куп докладни записки и рапорти. Министерството умишлено е провалило действащо рамково споразумение, а след това министър Ненчев не е взел мерки аз излизане от тежката ситуация", се казва в писмото, публикувано и в други медии.

„Учудващо е, че от тази пролет министърът упорито отказва да обяви обществена поръчка за доставка на части и агрегати за МиГ-29. Той умишлено не внася и готовия проект за нов изтребител в Министерски съвет”, пише още генералът.

Освен това Николай Ненчев умишлено не внася готовия проект за нов изтребител в МС, а това е трябвало да се случи до 30 юни т.г. и е сформирал някаква нова комисия, която не се знае какво точно прави и в която командвашия ВВС умишлено не е включен.

Според него, при тази ситуация и през 2016 година няма да бъде сключен договор за покупка на нов боен самолет и отпуснатите 80 милиона лева за целта няма да бъдат усвоени.

Часове след като обръщението на пилот номер 1 във военната ни авиация изрази болката си по погубената 100-годишна история, от МО бяха така любезни да съобщят, че цели два двигателя, с които би могъл да лети само и единствено един изтребител, ще пристигнат до дни. Вероятно един самолет ще замени цяла ескадрила, шеговито, но и с болка коментираха бивши военни.