В четвъртък „Галъп Интернешънъл” публикува своите прогнозни данни за електоралните нагласи четири дни преди началото на евроизборите на 25 май.
Според тях при ниска избирателна активност, каквато се очаква, е по-вероятно БСП да получат повече гласове от ГЕРБ.

Ниска активност и по-добър резултат за ГЕРБ, прогнозира „Екзакта"
Още...

ГЕРБ има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение с БСП, но до този момент те не изглеждат мобилизирани в достатъчна степен, изтъкват от агенцията, а това със сигурност би могло да реши изхода от надпреварата. Очаква се и двете основни партии да изпратят в Брюксел между 5 и 6 свои представители.

Според социолозите ДПС твърдо остава на третото място с около 370 хил. гласа, които трябва да дойдат от типичния за партията твърд електорат, който ще им донесе 3-4 евродепутати.

На четвърто място „Галъп” поставят партията на Николай Бареков, „България без цензура”, която с партниращата си ВМРО се очаква да получи над 200 хил. гласа и да вкара в следващия Европейски парламент най-малко един евродепутат.

Ако до неделя не се случи нещо извънредно, именно ГЕРБ, БСП, ДПС и ББЦ ще бъдат четирите партии, които ще преминат твърде високата изборна бариерата от 5,88%, която противоречи на европейските изборни правила.

Шансове да прескочат бариерата имат още АБВ и Реформаторският блок, но само при сериозна мобилизация на потенциалните си избиратели. Според сегашните очаквания и двете политически формации могат да съберат между 100 и 150 хил. гласа.

Националистическите партии „Атака” и НФСБ, според „Галъп”, имат минимални шансове за влизане в ЕП, като се очаква да съберат между 70 и 100 хил. от бюлетините.

Очакваната избирателна активност няма да надхвърли 2,5 милиона, което е между 35 и 40% спрямо списъчния състав на имащите право на глас.