Ситуацията е сложна, коментира председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев въпроса с бежанската вълна.

Той бе в парламента на среща с депутати от ГЕРБ и представители на сирийската общност у нас.

Вече имаме 7 приемателни центъра за бежанци. Турция не охранява държавната си граница в петък, събота и неделя, коментира Чирпанлиев. Затова и по думите му бежанският поток през почивните дни е особено интензивен.

Харманли е ахилесовата ни пета, посочи шефът на агенцията. Там условията са най-лоши и са най-много хората, а и още няма ток.

80 майки бежанки са настанени в центъра в Ковачевци, 60 са бременните.
В центъра в Ковачевци са проплакали и бебета сирийчета. Дарител осигурява всичко нужно за младите майки и бебетата.

Въпреки мизерните условия, при които живеят бежанците, по думите на Чирпанлиев, те са по-добри, отколкото тези, в които живеят циганите във Факултета.

В село Баня условията за бежанците били най-добри, след това в Овча купел и Пъстрогор, Военна рампа и Враждебна.

Общо сирийските бежанци са над 2 000 000, като до края на годината се очаква техният брой да стигне 3 милиона, по данни на сирийската общност. Средно по 6 000 сирийци дневно стават бежанци.

От сирийската общност призоваха да не се демонизират бежанците. Освен това хаотично и несправедливо се раздавали помощите за тях.

Стана ясно, че с малко над 2 лева на ден живеят бежанците. Във всички бежански центрове има нужда от хигиенни материали за жените, както и памперси за най-малките, изтъкна още шефът на ДАБ, изтъквайки, че разговорът трябва да е надпартиен.

От ГЕРБ обаче обвиниха сегашното правителство за кризата със сирийските бежанци. Не изградиха капацитета, който беше необходим, каза Цветан Цветанов.

Трябва да имаме хуманното отношение към сирийските бежанци и да търсим начини за тяхното интегриране в обществото ни, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ.

По думите му сред бежанците има преподаватели, научни работници и високо технологични кадри и затова трябва да ползваме опита на сирийците в някои сфери.

Той обаче предупреди за опасността от обтягане на ситуацията, тъй като крайното говорене на националистите засилва напрежението в обществото ни към сирийските бежанци.

Мая Тодорова, заместник-министър на младежта и спорта, обясни, че ведомството работи с много младежки организации, които могат да се включат в подпомагане на бежанците.

Стана ясно по време на обсъждането, че студентите ще анкетират бежанците кои от тях искат да останат в България трайно.