До Нова година ще стартира конкурсът за избор на нов главен архитект на София. Дотогава трябва да са ясни изискванията към кандидатите, правилата на процедурата и членовете на комисията по избора, съобщава Нова телевизия.

Новият главен архитект на столицата трябва да е ясен най-късно до 9 февруари, когато поста напуска Петър Диков. Миналата седмица той обяви, че е подал молба след 10 години на поста, защото „сигурно вече съм омръзнал на всички”, припомня Нова телевизия.

 Диков стана главен архитект след конкурс в края на 2005 г. Тогава 7-членна комисия избираше от 15 кандидати, които трябваше да представят концепция за устройствено развитие на столицата и да бъдат препитани от комисията. Вероятно и предстоящата процедура ще е подобна.

 Въпреки че конкурсът не е обявен, на “Московска” 33 вече се спрягат няколко имена на евентуални кандидати за поста, пише в. „24 часа”.

 Бившият шеф на ДНСК Николай Христов, който е бил и главен архитект на столичния район “Красно село”, е един от вероятните кандидати. Още един главен архитект на район, заемащ и в момента поста, можело да подаде документи. Става дума за Иван Шишков, главен архитект на “Триадица”. Според запознати в конкурса вероятно ще участва и настоящият шеф на дирекцията по общински строителен контрол арх. Влади Калинов.

 Очаква се да се кандидатира и арх. Ангел Захариев, съпруг на Екатерина Захариева, началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев. Тя бе вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и на Георги Близнашки. Арх. Захариев е от “Група град”, която беше сред основните критици на работата на Диков. Според запознати обаче все по-вероятно ставало той да не участва в процедурата, като обяснението е в концепцията, с която “Група град” излезе в позицията си по повод оставката на Диков. В нея се заявява, че длъжността и правомощията на главния архитект трябва да бъдат реформирани и постът повече да не се заема от един човек, а от няколко експерти, като всеки от тях има конкретни задачи.

 От Съюза на архитектите пък вече са изпратили писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което настояват кандидатите за главен архитект на столицата да представят публично концепциите си за устройствено развитие на града и да има публично обсъждане на идеите им. В писмото от САБ заявяват, че са готови да предоставят зала и опита си при организацията на такива публични дискусии.