Пет политически формации, сред които ДСБ, България на гражданите, Синьо единство, Зелените и Народна партия „Свобода и достойнство" разпространиха с декларация четири стъпки, за излизане от политическата криза.

На първо място те настояват в петък премиерът Орешарски да декларира пред парламента, че ще подаде оставка не по-късно от 15 юли 2013 година.
Парламентарно представените партии незабавно да декларират, че се отказват от мандат за формиране на нов кабинет в рамките на 42-то Народно събрание, е другото искане в декларацията.

Кунева готова за дясно обединение, но без ГЕРБ
Още...

В нея се настоява още президентът да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от края на септември 2013 г, а през времето до разпускането си парламентът да приеме промени в изборния кодекс.

В общата позиция се гарантира, че подписалите я поемат ангажимента съвместно с гражданското общество „да изработят платформа на единен реформаторски блок за демафиотизация и модерно управление на България".

Те мотивират исканията си с това, че нито една от 4-те парламентарни партии не може да посочи решение.
Държавните институции са блокирани заради некомпетентност, безсилие и липса на политическо лидерство. 85% от българите подкрепят протеста, а общественият консенсус днес е извън парламента, заявяват още петте формации.