В 5 Общински избирателни комисии (ОИК) има регистрирани кандидат- общинари, които са граждани на друга членка на ЕС.

В Банско за общински съветник ще се бори гражданин на Великобритания, във Велико Търново - холандец, във Видин - гражданин на Германия, в Троян - англичанин, в Чипровци- гражданин на Нидерландия.
Трима кандидат-общинари са с двойно гражданство, стана ясно от редовната пресконференция на Централната избирателна комисия.

Говорителят на комисията Александър Андреев напомни, че за разкриването на подвижна избирателна кутия трябва да има поне 10 заявления, подадени до 19 октомври, за да се разкрие такава секция за сънародниците ни зад граница.

Регистрирани са 7 организации с 47 наблюдатели за местните избори. На една организация е отказана регистрация.

За референдума ЦИК е регистрирала 4 организации с 31 наблюдатели. До 10 октомври от изборната комисия напомнят, че трябва да се подаде заявления за гласуване по настоящ адрес.

В 309 секции в 45 държави българите зад граница ще може да гласуват за референдума. Разкрити са секции в Босилеград и Санкт Петербург. ЦИК е намалило изборните секции в Мюнхен, Франкфурт и Кьолн, както и в Палма де Майорка. В Бон е заличена секцията за гласуване.

Най-много изборни секции са разкрити във Великобритания, САЩ, Испания, Германия.

До понеделник партиите трябва да представят поименните си предложения за състава на СИК-овете в  чужбина за референдума.