Спешно трябва да обединим усилия и всеки да поеме своята отговорност за разрешаването на бежанската криза - САЩ, Русия, страните от Залива, страните в региона. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на конференция в Ливан, съобщават от кабинета му. Той подчерта, че Ливан е на ръба на хуманитарна катастрофа.

Според него ЕС може и трябва да бъде начело на тези общи усилия и преговорите по иранската ядрена програма са доказали това. Станишев изрази надежда преговорите на високо ниво във Виена да са началото на политически процес, който да доведе до решение за Сирия.

Социалдемократи от Европа и Близкия Изток се събраха за мащабна конференция в самия център на глобалната бежанска криза - Бейрут, Ливан, за да потърсят заедно дългосрочни структурни решения на проблема, както и за да се запознаят на място с огромния ефект, който войната в Сирия има върху Ливан.

От ПЕС посочват, че срещата в Бейрут е част от усилията на лявото политическо семейство в Европа и техните партньори в арабския свят да формират всеобхватна стратегия за решаването на бежанската криза. Повече от половин милион палестински бежанци от години живеят в Ливан. Войната в Сирия пък е накарала над милион сирийци също да потърсят спасение в страната с 4,5 млн. души население.

Социалните системи, икономиката и инфраструктурата в Ливан вече са на ръба на възможностите си, след като всеки трети в страната е бежанец.

Лидерът на прогресивната социалистическа партия в Ливан Уалид Джумблат откри конференцията. Той коментира натрупаните в региона конфликти и противоречия и обърна внимание на ролята на глобалните сили в тях. Уалид Джумблат се надява кюрдският въпрос да намери мирно решение, а израелци и палестинци най-накрая ще могат да живеят мирно в две държави.

От своя страна лидерът на Групата на социалистите в ЕП Джани Питела подчерта, че окопаването зад стените на национализма няма да реши проблема с бежанците в Европа. Той похвали гостоприемството на ливанския народ и усилията на страната да се справи с огромния брой хора, потърсили закрила.

Присъстващите бяха запознати от европейския комисар за хуманитарна помощ Христос Сталианидис с предоставяната от ЕС помощ. Той обърна внимание и на това, че е необходимо да се осигури образование за децата.

Позицията на ливанското правителство е представена от министъра на социалните въпроси Рашид Дерба. Той описа огромните предизвикателства, пред които икономиката на държавата е изправена. Министърът благодари на всички международни организации и страни, които помагат на Ливан, но подчерта, че страната му вече е на ръба на възможностите си.

Международният секретар на Фатах Набил Шаат, припомни, че в региона има 6,5 млн. палестински бежанци още от 1948 г., без изгледи този въпрос да бъде решен скоро. Мирел Жирар, която представи работата в Ливан на Върховния комисариат на ООН за бежанците, говори за липсата на достатъчно финансиране на агенциите на ООН и трудностите при управлението на бежански лагери и осигуряването на основните нужди на хората - храна, подслон, отопление, медицинска помощ, образование и др.

Лидерът на холандската партия на труда Дидерик Самсон призна, че се срамува, че Европа говори за криза с бежанците при многократно по-тежката ситуация в Ливан и Йордания. Той смята, че международната помощ трябва да бъде насочена към инвестиции в икономиките на страните в региона, които да създават растеж и заетост.